Ekološko pohištvo izdelujemo na okolju prijazen način, saj proizvodnja pohištva poteka tako, da ne uporabljamo škodljivih snovi, manjša pa je tudi količina uporabljenega materiala in odpadkov. Certificiran les za ekološko pohištvo prihaja iz gozdov, s katerimi trajnostno in zakonito gospodarijo, kar pomeni potrjen izvor lesa in nabavno verigo. To vključuje tudi nadzor nad sečnjo lesa, saj čas sečnje pomembno vpliva na njegovo kakovost. Ključno pa je tudi to, da posekana drevesa nadomestijo nova.

Masivno pohištvo je možno v celoti reciklirati, saj je biološko razgradljivo, kar seveda ne drži za pohištvo iz umetnih materialov. Ponovno se vrača nazaj k naravi, od katere smo si ga le izposodili.


Vsa neprijetne bolezenska stanja se lahko trudimo preprečiti z uporabo nestrupenih premazov, kot so naravna olja in voski, ki so si prav tako prislužila naziv eko.


Če se le bežno dotaknemo oblikovanja, je takoj jasno, da je vsak izdelek iz lesa zaradi njegove vedno drugačne strukture, že v svoji osnovi unikaten. Design, ki ga v tem primeru imenujmo kar "ekološki design" je v resnici lahka naloga. Z nekaj potezami obliko spremenimo v izdelek, ki ga uporabljamo vsak dan. Pri tem pazimo, da ostanemo v stiku z naravo, brez slabe vesti, da smo storili nekaj slabega zanjo.