Rustikalne kuhinje se najbolje vključujejo v hiše in stanovanja v podeželskem okolju. Zaradi vseh svojih funkcij mora biti večja kot je v navadi v sodobnih mestnih hišah in stanovanjih.

 Stik z naravo, bolj sproščeni način življenja, doma pridelane začimbe in sadje so elementi, ki dajejo kuhinji pridih podeželja. Tudi v mestnem okolju lahko napravimo podeželsko kuhinjo. S tem bomo morda del stanovanja ali hiše spremenili v nekaj, kar nas bo spominjalo na našo mladost.


Podeželske kuhinje imajo značilno pohištvo, ki je bistvenega pomena. Oblika pohištva mora biti starinska, ravno tako videz. Seveda to ne pomeni, da se moramo odpovedati sodobnim kuhinjskim pripomočkom. Vse kar moramo storiti je, da jih ustrezno zakrijemo. To storimo z uporabo staranega lesa iz katerega so sprednje stranice pohištva. Na videz naj bo kuhinja, kot da se je razvijala daljše časovno obdobje.

Materiali so naravni. Vsekakor prevladuje les, ki je na podeželju ena izmed osnovnih surovin za gradnjo in opremljanje prostorov. Tla so lahko lesena ali iz keramičnih ploščic. Stene naj bodo živih barv. Lahko jih obložimo z lesom. Na oknih naj bodo zavese.


Miza in stoli naj bodo preprostih oblik in naj se dobro ujemajo z ostalim pohištvom. Postavimo jih lahko na sredo prostora tako, da so s treh strani obdani s kuhinjskimi elementi, na četrti pa z omaro ali drugim manj uporabljanim pohištvom.


Da bomo dosegli pravo podeželsko vzdušje, ne smemo pozabiti na majhne podrobnosti. Sveže cvetje v spomladanskem in poletnem času je nujno ravno tako različno sadje v jesenskem. Če imamo na okenski polici dovolj prostora, potem lahko na njej gojimo sveža zelišča, ki jih uporabljamo pri kuhi. 

Ogledate si lahko tudi: