Na kaj moramo biti pozorni pri načrtovanju kuhinje?

RAZPOREDITEV GLAVNIH DELOV KUHINJE

  • OSKRBA     (shramba za živila, hladilnik)
  • SHRANJEVANJE     (posoda, pribor, krožniki in kozarci)
  • POMIVANJE     (pomivalno korito, pomivalni stroj, zbiranje odpadkov)
  • PRIPRAVA HRANE     (delovni pult, prostor za male gospodinjske aparate)
  • KUHANJE      (kuhalna plošča, pečica)

             

Kuhinjski elementi morajo biti razporejeni tako, da opravimo čim krajšo pot pri uporabi le teh. Lahko se odločimo za delovni trikotnik (umivalnik, štedilnik, hladilnik), razporeditev v črki "U", črki "L" ali za paralelno varianto. Če imamo na voljo »preveč« prostora,  si lahko privoščimo tudi kuhinjski otok.


NAJVEČ DELOVNEGA ČASA V KUHINJI PREŽIVIMO PRI POMIVALNEM KORITU

Ta del kuhinje uredimo kar najbolj udobno in funkcionalno. Pomivalno korito dvignemo nekaj centimetrov višje od delovnega pulta. Tako se vam pri pomivanju posode ne bo več potrebno pripogibati in po nepotrebnem obremenjevati hrbtenice. V omarico pod koritom vgradimo izvlečni koš za smeti in posebna vodila s košarami za čistila in krpe.


KUHINJSKI PULT - VIŠINO PRILAGODIMO VAŠIM POTREBAM

Zavedamo se, da kuhinjo delamo za Vas. Zato delovni pult, višino pomivalnega korita in kuhalne površine prilagodimo Vašim potrebam. Kuhalno površino spustimo nekaj centimetrov nižje od delovnega pulta. Tako boste lažje videli, kaj se v posodi dogaja in tudi pri mešanju bo roka v naravnem položaju.


POHODNI KUHINJSKI TRIKOTNIK

Kuhinjo načrtujemo tako, da  v njej med vsakodnevnimi opravili čim manj hodimo, kar pomeni, da imamo tako rekoč vsak trenutek vse pri roki.

IZKORIŠČENOST PROSTORA V KUHINJI

Pri načrtovanju kuhinje je potrebno predvideti dovolj koristnega prostora. Najprej razmislimo, za koliko ljudi uporabljamo kuhinjo in temu prilagodimo omarice za shranjevanje posod in krožnikov, predale za jedilni pribor in velikost hladilnika. Pomisliti moramo tudi, kje bomo shranjevali kruh, kje bodo mali gospodinjski aparati, kje bomo shranjevali vrečke, kuhinjske krpe, čistila, kuharske knjige...


RAZMAK MED ELEMENTI

Od kuhalne površine levo in desno naj bo minimalno 40 cm prostora. Med kuhalno površino in pomivalnim koritom najmanj 80 cm, med kuhalno površino in hladilnikom pa najmanj 60 cm.


Ogledate si lahko tudi: